bie@nie. Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

Permudahkanlah.....

Tahun 2011 terlalu banyak dugaan yang terpaksa mama, papa dan najwa jua terpaksa tempuhi...dan sehingga November pun kami masih dalam dilema...
senyuman kami sudah tidak tidak semanis dulu kerana keperitan yang di alami...
gelak tawa kami tidak segalak dulu kerana kepayahan yang terpaksa di harungi...
tidur kami tidak selena dulu kerana memikirkan jalan yang patut kami pilih...

dan kami memohon kepada mu Ya Allah...Permudahkanlah segalanya....
Moga-moga 2012 memberi sinar baru utk kami....

Ehsan : Mr Google...
terlalu banyak keputusan yang terpaksa dibuat yang kadang2 menyakitkan,menyedihkan.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semester sudah berakhir..yahoooooo

Alhamdulilah...pejam celik..pejam celik..dh habis satu semester...dan i pun dengan gembiranya telah habis P&P..Continous Asessment pn dh kuar....Tahniah to all my students...Semuanya berjalan lancar sepanjang semester ini cuma ada 2,3 orang yang terpaksa diBARkan dari Exam sebab kesilapan diri..kealpaan duniawi..kenikmatan tidur...maka itulah jalan untuk anda....

Semester ini tidak banyak cerita tragis...sadis..menyentuh jiwa guru ini..saya sangat bangga dengan anak didik saya semester ini..Alhamdulilah...semuanya sangat membantu..sangat  mengembirakan hati...ada yang sedikit yang mencalarkan hati tu..bese la....Sem ini ada 3 subjek yang i ngajar utk 3 kelas yang berlainan...

DIP 5A yang menjemukan....
hahahaha...xder la...kalian sangat sporting...Walaupu subjak Algorithm and Data Structures baru 1st time mengajar,tp kalian byk membantu...mengajar kelas ni since diorg semester 1..sem 2 pn ada kelas ngan diorg...sem 3 pas cuti bersalin pn kene masuk kelas diorg...dan sem 5 pn ajar diorg...Alhamdulilah..saya sudah masak dengan tabiat..perangai..kelakuan diorg...sekali tanda paper pn dh tau sape punya..xyah tgok nama..maklumlah dh 2 tahun...haha..dan favret i  kelas ni adalah pelajar lelaki yang bermulut satu tp cm sepuluh...Si hafizzudin@ Chubby...ni paling suka panggil nama dalam kelas..sebab kalu gelak kan org sakan...Nas yang selalu blur2 tp sem ni cm ok skit...Waffey yang tulisannya kadang kene pkai kanta kalu nk cek test...Naim yang nak booking Najwa...owh no no no no...Abrar yang ingt2 lupa kedudukan ABC...kalu tnya D ngan G mana dulu..mesti ambil masa setengah jam nk jawab..Wong yang hampir setiap hari nampak muka kt ofis..peranannya adalah nak compress kan jadual supaya weeken diorg jadi 3 hari..xpun 4 hari..xpun 5 hari..Afiq dan Hassan yang dh berubah..makin nakal...nasib baik pandi...sape lg yer???farhan..rami...zek..hakim..azril..fetry..syuk..semuanya bagus2..sebab tu nama diorg jarang di panggil...Pelajar perempuan xde masalah sangat...Sharima and d geng yang kalu lmbt dtg kelas..alasannya adalah sakit perut...huhu..seme kelas cmni...layan kan ajer..si iffa n tasha yang cute miut masa malam dinner...zu n tikah,zulaikha n ashikin yang sangat rajin dari sem 1 lagi..dan yang lain2 yang xmampu utk disebutkan nama...pelajar2 perempuan yang langsung tidak mendatangkan masalah sepanjang P&P...terima kasih atas kerjasama kalian....

QIP 4 yang semakin matang...
Mereka lepasn sijil ini sangat mendebarkan utk aku msuk kelas..sebabnya kebanyakan ada sejarah2 mereka tersendiri di PSIS.cam2 cerita xenak didengar..i sendiri pernah ajar kelas sijil waktu dulu2 pun sangat2 risau nk ngajar diorg...tp Alhamdulilah...segala tekaan itu meleset sama sekali...mungkin pengalaman bekerja, keaadaan persekitaran mereka sewaktu habis sijil sebelum sambung diploma banyak mematangkan mereka...kalu dulu mereka ini ada yang menyakitkan hati..tp syukur...perangai dh berubah..walaupun ada skali skala wat angin i xbetul...tp xde la sampi mnyesakkan jiwa...rasanya sepanjang megajar mereka..ada skali jer angin xbetul i datang..tu pun sebab diorg xwat keje...xramaipun..yang lg menyakitkan hati..yang xsiap keje tu adalah pelajar perempuan..so berterbangan la kertas di hayun oleh pensyarah yg sangat hangin pada waktu itu....bila angin dah sejuk....rasa cm xbetul plak tindakan itu..dan sesi bermaafan telah pun berlaku...Apapun mengajar Object Oriented Programming xde la membebankan untuk diorg...sebabnya diorg dh ada basic programming..yang hanya menyesakkan jiwa adalah kelas mereka yang sgt penuh....50 org dlm satu kelas.....tp apa2 pun...Gud Luck to all......Moga pengalaman pembelajaran dulu memudahkan kalian utk menjawab.....



DIP 2 yang sikit tp cam banyak...
Uish kelas ni pun satu masalah..pelajarnya xramai..24 org jer..tp macam 100 org..Ya Allah banyaknyer mulut diorg...kalu bab2 belajar..bab coding kalu ditanya payahnyer nak buka mulut...tp kalu bab mengarut..bergosip..cepat jer menokok nambah..yang mengherankan pelajar perempuan xde la sangat..yang lelaki ni..boleh tercongok depan meja nk bergosip..huhu..sabar jer la...First time ajar coding oada diorg...agak mencabar..yer la daripada zero...nk kene ajar macam2 dalam masa satu sem pasal coding c++...ada yang cepat tangkap..ada gak yang kayuh perlahan..tp apapun harap2 apa yang di ajar sepanjang satu sem..paling kurangpun 80% mesti tau..sebabnya sem depan kalian akan ambil Java Programming..lain syntax...lain cara....Kelas ni gak ada la beberapa student yang berpotensi utk score....yang rajin....yang selalu buat kerja..yang perform..yang tu la kebiasaannya ...Apapun..Gud luck to all....harap2 dapat menjawab dengan sebaik mungkin...

Nasib baik 3 kelas je ngajar...kalu 10 kelas jenuh nak menulis..menganalisis satu2 kelas kt blog ni...
Kepada anak didikku yang sudi meluangkan waktu menyinggah....Selamat Menempuhi Peperiksaan Akhir...saya doakan kalian dipermudahkanNya...dan terima kasih atas segala kerjasama yang diberikan sepanjang tempoh pembelajaran kita....ada masa..ada ruang ketemu lagi..kepada mereka yang balik bercuti...hati-hati...jgn smpi ada yang terpaksa tangguh semester disebabkan kejadia yang tidak diingini....
Salam...Luv u all....


Gambar Ehsan : En Google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah Dongeng

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja



PASTI menyintaimu SEPENUH HATI

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

i love PAPA najwa

hehe...topik cam ada yang nk termuntah ker baca...huhu..apa2 la..sice diz is my diary..so tulis la apa nk di tulis yang terbuku di hati...Sebenarnya entry ni adalah utk wish BIRTHDAY papa najwa...tp its tooooo LATTTTTTTTEEEE....sorry yer sayang..Better LATE than NEVER...hehe..

Birthday papa najwa sebenarnya pada 10 Sept 2009...Lepas raya hari tu..since byk sgt xtvt raya dn masa sgt2 cemburu xsempat la nk post kt cni...tp xpe kan dear....at least sempat gak mencuri masa terluang sambil menanda assessment student di CIDOS yang mcm nk tercabut biji mata ni..sambil menunggu adakah berita GEMBIRA..PM akan umukan buat goverment servant ptg nnti...sempat la mama tulis somthng for papa najwa....

Apa2 pun HAPPY BIRTHDAY dear....Thanks sebab sanggup mengharungi suka duka selama 3 tahun bersama...hadiah????hehe..lambat skit...

  • papa najwa MADU kami
yer...papa najwa adalah PENAWAR segalanya bagi kami...bukan sahaja menjadi favret utk najwa  mengadu itu ini..maklum la segala permintaan akan ditunaikan...papa juga menjadi penawar semasa mama pregnant...rasanya dh sarat time peknen dulu..ham[ir setiap malam mama kol papa dan menangis...mengadu itu dan ini..mengadu penat..sunyi...tak larat..rindu..dan papa akan melayan mama setiap kali mama kol...tanpa sebarang rungutan..tiupkan semangat utk mama..wat lawak entah apa2 utk mama gelak...THANKS dear
  • papa najwa seorang IRON man
yup...kenapa??sebab papa sanggup meredah malam buta pas hbs keje..merempit di Lebuhraya Pantai Timur pada masa semua orang sedang enak beradu..hanya kerana utk jupe kami...kalu x pun, datang ambik mama utk blk kmpung..then hantar plak ke cni..tanpa satu keluhan pun..walaupun kadang2 terpaksa ponteng keje...kene warning...tp papa xpernah nak anggap tu seme sebagai alasana kan...SORRY yer dear...banyak susahkan u....but i really NEED u
  • papa najwa ourCHEF kami
yer..saya suka bile papa najwa masuk ke dapur dan papa najwa juga suka main masak memasak ni..haha..so boleh la mama najwa rehat sambil melayan citer korea...papa najwa pndi masak..tp kadang main campak2 je resipinyer..tp agak sedap gak la...kalu balik kampung..kt umah mama kt dungun lagi la suka masak memasak ni..sebab ramai yang tunggu utk makan termasuk mak n adik dia sendiri...apa pun pa...bagus2..memudahkan keje mama...
  • papa najwa BANKERS kami
ini sudah tentu..wajib..dan pasti...tp kesian gak kadang2 bila papa kesempitan terpaksa juga usahakan utk mama dan najwa..terutamanya kalu mama asyik nak balik kampung jer...yer la kos utk perjalanan ke tganu dah dekat 500 satu perjalanan..byngkan kalu 2 kali sebulan..pergi dan balik...dekat 2k tabur kt LPT..tabur duit kt Petronas or Shell..melayang duit di R&R..erm..xtermasuk susu and pampers najwa lagi...huhu..harga susu najwa buat mama berpinar mata setiap kali nak beli...bukan xcuba yang biasa ..tp najwa plak xsesuai...tp utk yang tersayang apa sahaja..walaupun baju papa xbertukar dah setahun...betul ke pa???
  • papa najwa CARTOON kami
papa CARTOON kami???hahaha..sebab suka sangat buat lawak entah apa2...sampaikan papa cakap yang serius pun najwa boleh gelak sakan..huhu..cm ada yang xkene jer kan najwa...tp xper la..apapun kami suka bergelak ketawa ngan papa....

to PAPA NAJWA
i love u so much dear....sorry for evrythng..sorry kalu terlebih manja..terngada2..terlebih mintak duit..hehe..Insya Allah cinta kita akan kekel utk selamanya...

to BABY NAJWA
pengorbanan papa tidak terhingga utk kita..so walau tinggi mana pun NAJWA terbang satu hari nanti..ingat jasa ibu dan bapa....

inilah KESAYANGAN kami....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lets Learn WORD with NAJWA

Anak mama skrg ni dh makin besar...makin pandi..makin bijak..dan makin banyak kerenah...

Jom belajar beberapa WORDS yang najwa makin pndi menyebut dan ikut arahan mama...

Najwa dh pandi sebut....

  1. papa- ni ada last word pertama dalam hidup najwa
  2. lala- panggilan utk mama sejak sekian lama..xtau la mane najwa belajar..tp now dh pndi sebut mama
  3. up hand- cpt2 angkt tgn...
  4. bye- konon nk berjalan...
  5. bird- biler tgok burung terbang
  6. cow-lembu2 berkeliaran di luar pagar
  7. na..na.. - biler nak sesuatu...
  8. goat- utk kmbing berkeliaran di kmpung
  9. kokok- ayam2 belaan tokma
  10. goose-bila angsa jiran dtg wat bising...
  11. kakak- najwa akan panggil kakak bagi semua kanak2 lelaki atau puan..huhu

Najwa dh pandi dengar arahan mama

  1. teeth-akan sengih smpi gusi tunjuk teeth dia
  2. nose-cepat korek hidung
  3. ear-ear yang babil ni....
  4. najwa do- bila mama ckp cmtu..njwa akan tiru apa mama buat
  5. mama want- akan bg apa saje kt mama..kalu angin baik..kalu xjgn harap
  6. baby dance- berjoget dengan menggoyangkan pinggul yg sexy...huhu
  7. brush your teeth-cepat2 cari berus gg..tp berlakon je berus..ish nk kene ni
  8. drink-akan minum air bby..tp air putih xberapa selera...
  9. eat-makan adalah hobi saya
  10. shower-laju je menuju ke bilik air...
  11. go school-muka moyok...protes xnak g..tp mama tetap hntr gak
** Ini sajer lah yang mama mampu listkan...xsempat la...keje menunggu banyak...


to Najwa sayang :
thanks for being a good girl..najwa banyak memudahkan mama dalam membesarkan anak mama ni keseorangan...walaupun kadang2 mama akan rasa penat...x larat..banyak keje terbengkalai...terpaksa ponteng keje..tp mama xde pilihan..itu je yang TERBAIK mampu mama buat utk anak mama...
 


 
see my BIG TEETH.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Raya dah HABIS...tp nk UPLOAD gak...

Walaupun bulan raya dah hbs....jom check out beberapa gmbar kami semasa beraya....3 keping jer pun...huhu...




najwa yang belum bersedia...
 
alamak...terlebih senyum da.....
 
comey la anak mama ni...tp mama dh gemuks...papa dh gelap...huhu

apa yang njwa buat time RAYA????
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

MAKAN....MAKAN...dan MAKAN....
maklum la...SEBULAN berpuasa....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gambar Menceritakan Segalanya.....

Erm..agak berbulan dh xupdate rupa-rupanyer...RINDUnyer...nk berBLOG....



Gambar ini mampu menceritakan segalanya

Kenapa xupdate????
  • Busy menguruskan lil darling yg sorg..lately ni manja sgt2
  • Busy menguruskan diri dan lil darling yg xsihat...
  • Busy dengan mendidik anak didik tersayang
  • Busy dengan kerja-kerja pengurusan  entah apa2 dan xpernah habis...
  • Busy ke sana ke mari menghabiskan duit...huhu
  • Busy mengisi perut di rumah rakan-rakan..dan sedara mara
  • Busy memikirkan nasib diri di perantauan...
  • Busy memikirkan alasan utk mohon pindah....
  • Busy bergayut...melepas rindu kt papa Najwa....
  • Busy kemas umah...basuh baju...lipat baju....cuci pinggan...
  • dan saya adalah seorang mama yg sangat BUSSSSSSSSSSYYYYYYYYYYYY

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Ramadhan

Ramadhan menjelma lagi....Salam Ramdhan to all...Semoga ibadat kita diberkati dan dapat ditingkatkan dr semasa ke semasa...dan berharap juga puasa ini dapat dipenuhi dengan segala amal ibadat kerana tahun depan belum tentu ramadhan ini dapar kita tempuhi lagi.....


Ramadhan 20  tahun dahulu....
At dat time, bru jer umur 8 tahun...dan ia adalah tahun kedua berpuasa...dimana tahun pertama i berpuasa penuh adalah ketika darjah 1. Alhamdulilah segalanya berjalan dengan lancar...setakat tertelan air skit2 time2 mndi itu adalah biasa...haha...dan paling best sapa yang berpose penuh dapat duit raya yg spesel....ingt lg..arwah nyang akan spent kan sampul duit raya utk kiteorg yg berpose....dan waktu pn agak lmbt berjalan berbanding hr ini....rasa nak tunggu satu hr berlalu tu cm jenuh..time ni, sekolah disebelah petang...tidak la  terasa sangat...time berbuka gak paling best...sbbnya adk2 bwh i seme xpose lg...so apa yg diidamkan aakan dimasakkan oleh my mom....pasar ramadhan pn xde la semeriah skrg...setakat bw RM2 macam2 dh bleh bli....time ni nak gak berterawih...tp mymom xleh nk g sbb adik2 kecik so i join la arwah mak n bapak sedara sebelah umah..yg dh cm mak n ayh sendiri...i pnggil cik ngan ayah...seronok sebab sepupu i pn g..time tu surau xde lg kt umah...terawih di masjid paka...best..leh jupe kwn2 gak...


Ramadhan 10 tahun dahulu....
Ni dh matang...puasa pn xpenuh...sebab2 yang diharuskan...dan agak byk pengalaman berpuasa..form 4 dh masuk sekolah teknik..so time tu dh belajar berpuasa jauh di perantauan...erm agak byk perit jerihnya sepanjang 10 tahun terdahulu ni...di mana bersekolah time puasa...sebelum masuk asrama, hanya berbasikal@berjalan kaki g sekolah...erm balik sekolah bukak peti ais...hehe..bukan nk minum air..tp nk ambik haba sejuk..huhu..maklum la rumah xde air cond...dan tahun2 ni gak kalu dpt berbuka kt umah paling best...adik2 dh berpose...so berjemaah la berbuka pose...erm cm2 jenis air ada..cm2 jenih makanan..tp still lg bersederhana..time ni gak terawih adalah wajib bg i...sebab surau kt depan umah jer...xde alasan...


Ramadhan 5 tahun dahulu....
Masa berlalu ngan pantas...sepanjang tempoh ini, i dh hbs Diploma di UiTM dengan berwarna warni...Alhamdulilah dan menghabiskan Degree dengan beberapa kaler sahaja...huhu....tp berpuasa di zaman muda remaja ini pn agak seronok..dengan kawan2 yg agak gila2...sangat rindu saat itu..stay up smpi sahur...pg2 buta pn kafe sgt meriah...berbuka ramai2..kadang2 ke pasar area PAS...wow....mcm2 kuih muih..kdg2 mkn kt kdai..biasa la time student kan duit byk...berlagak...huhu...tp segalanya dh jd kenangan...rindu myfren yg skrg dh jd bini org,mak budak....rindu UiTM gak yng bnyk mengajar erti kehidupan...UiTM....terasa ingin berkhidmat dgn mu...tp layakkah aku???


Ramadhan 1 tahun dahulu....
Ramadhan yang byk kenangan...Ramdhan kedua sebagai isteri kepada seseorang..dan Ramadhan pertama sebagai mama Najwa..Najwa muncul dalam sebulan lebih before kami menyambut Ramdhan...dan disebabkan itu..mama Najwa ini hanya mampu berpuasa 9 daripada 30...huhu..so jenuh la nak mengganti 21 hari....tp apapun mama sanggup tempuhi demi najwa...haha..ayat xtahan....time ni gak mama sangat seronok...sebulan berpose ngan papa..sahur pn samam..mama bleh jd isteri yg sediakan segalanya utk papa...dengan najwa disisi..mama lg seronok...Alhamdulilah...


Ramadhan Tahun ini...
Juga xsama dengan ramadhan sebelumya...walaupun sudah bergelar ister di tahun yg ketiga...tp mama still lg xmampu utk menyediakan segalanya utk papa....belum boleh teman papa berbuka. bersahur...apa la nasib... Ya Allah dibulan mulia ini, aku memohon....cepat lah dapat pindah....Ramadhan tahun ini gak ...mgkin beberapa kali sahaja dapur akan berasap...huhu..malasnyer kan....Dan berharap Ramadhan kali ini segala amal ibadar dapat ditinggakatkan...ngaji quran...solat terawih...di saat2 Ramadhan ini kerinduaan yg sangat menggunung pd arwah cik ngan ayah yg dah lama meninggalkan kami...juga pada arwah nyang yang dh 2 tahun meninggalkan kami...xsempat utk Najwa kenal dan merasa duit raya Nyang yg sgt lumayan walaupun xbekerja....Semoga mereka ditempatkan dikalangan org beriman....



Apapun...Salam Ramadhan Al Mubarak to all....Ramadhan yg penuh cahaya.....
Sumber : GOOGLE...


Najwa sayang....
Ramadhan yg mama tempuhi di pada tahun 90 an xsama ngan Najwa...zaman mama hanya tv pengubat kebosanan..tu pn xde astro...mama nk jupe PC pn payah time kecik2..apa lg handphone yg canggih...tp Najwa lain...kuar je dr perut mama, njwa dh diambil gmbr dgn hset canggih papa...skrg pn njwa dh favret tgok channel baby tv...dan hset bersepah...njwa pilih jer yg mana nk wt main...So disebabkan kecanggihan alaf yg bakal najwa tempuhi...dugaan mama lain...dan dugaan najwa lagi hebat dr seme yang mama pernah tempuhi...mama harap, anak mama ini membesar menjadi anak yg soleh....dan mama juga xsabar nak tunggu hari pertama najwa berpuasa.....

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kasih ibu membawa ke syurga...Kasih ayah sepanjang masa....

huhu...tajuk entry cm best...sebenarnya xder apapun..juz melepaskan stress+penat+bosan dengan segala macam rutin harian yang terpaksa disetelkan....erm macam dh muak nk kene masuk kelas...cm dh bosan nk kene prepare soalan...cm dh xlarat nk bercakap hari2....adoyai....Tabahkan hatiku....haha..entry ini sebenarnya xde kene mengena ngan sesi pendahuluan i td...

Semalam...duk tgah wat keje..tiba2 rakan ofis si A ni datang...dia ckp ada Parents nk jupe dia..so masuklah Ibu dan Bapa yang datang tuh...disebabkan i ada kt ctu..so tunjuklah adab dan sopan dengan bersalaman dan bertanya itu ini dengan akak tersebut...ok ke i panggil akak...sebab umur cm ala2 mymom...

sambil membuat kerja, sempat la curi2 dengar dialog diorg...huhu...rupanya citernya si anak parents ni xdpt hostel,then tumpang kwn dia tp TERKANTOI ngan warden...so warden yg sangat garang...huhu xde garang manepun...ckp kt si anak mereka kwn2 yg tumpangkan dia ni mungkin diusir dr asrama sebab bersubahat...so datg la parents si budak yg KANTOI ini merayu... mula2 dia ckp ok jer....cite2 dr A smpi Z...dia ckp la dia yg suruh anak dia tumpng dulu..sebab risau duk kt luar...mcm2 godaan,masalah mgkin timbul....

ok la part tu,...tp yng mengharukan i..bapak budak ni sanggup merayu2 minta tidak dikenakan tindakan pd kwn yg tumpngkan ank dia ni...Ya Allah terasa sgt sayu hati aku..xau naper...mungkin cr rayuan si Bapa itu...Merayu2...ofismate i yg handle tuh cm leh control la keadaaan bapak budak tu...ckp xde apa2...kita kan pertimbangkan...kita faham situasi...Alhamdulilah....

Apa yang nk diciterkan bukan pasal budak itu atau kwn dia...tp ibu dan bapa nya....

  • itulah kasih sayang ibu bapa...sanggup meredah perjalanan 3 jam hanya utk dtg merayu bg pihak anak...
  • dengan cara yang sangat rendah diri, membuang segala ego...si bapa merayu2 mohon kwn2 anaknya tidak dikenakan tindakan...walaupun agak berusia, tp keegoaan diri sanggup dikobarkan utk kesenangan si anak
  • ibi bapa ini sanggup cuti, datang merayu agar dilepaskan kwn2 anaknya...bukan utk merayu anknya dimasukkan ke asrama....sangat bertanggungjwab..mereka tau anaknya sahaja yg bersalah dan tau kwn2 hanya sekadar membantu...
  • Sangat jarang utk berjumpa ibu dan bapa yg tidak menyebelahi anak.kadang2 ada sesetengah snggup sokong anak2 walau kesalahan dh TERANG LG BERSULUH .bapak dia siap ckp lg...sy xkisah hukuman pd anak saya sbb tu kesalahan memg dia lakukan tp kalu kwn2 dia pun kena gak saya rasa bersalah sgt2....aku sngt tabik kt parents ni...
  • Melihatkan cara dan gaya ibu bapa ini...terasa mereka bukannlah golongan yg kaya raya..mungkin sederhana..atau mngkin mereka kaya yg low profile...tp yg pastinya kalu btl mereka dr golongan sederhana, aku terfikir belanja utk dtg cni..minyak ...tol...kalu xde kete sndri mungkin tebalkan muka minta tolong sape2..adohai betapa tingginya pengorbanan si ibu dan bapa hanya utk menyelesaikan masalah anak ini.....
Kepada anak didikku..
inilah salah satu contoh ibu bapa yang sanggup berkorban apa sahaja utk kalian..beljarlah menghargai...dan kalau boleh masalah yang kecil2 belajar lah utk menyelesaikannya...ini semua merupakan pengalaman hidup kalian yg boleh menjadi bekalan..jgn lah terlalu bergantung ibu dan bapa...cuba berdikari....

Kepada anakku Najwa sayang...
mama mula berfikir..mampukah mama menjadi seperti contoh di atas...berkorban sepanjang masa utk najwa...berkorban segala2 nya..kadang2 masa yang singkat yng sgt mencemburui kita membataskan segalanya....mama harap mama mampu jd contoh yg terbaik utk njwa pndi berdikari....

 Kasih ibu membawa ke syurga...Kasih ayah sepanjang masa....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BACKDATED ENTRY : HAPPY BIRTHDAY NAJWA

Salam...walaupu dh lambat seminggu...tp mama najwa nak jugak wat entry sempena birthday buah hatinye ini....lately byk sgt keje nk kene setel...ngan pelajar bru masuk lg...ngan ulang alik tganu-kl lg...huhu..dugaan....To najwa sayang...mama dedicated this entry special for u.....


Najwa buah hati mama n papa....
macam mama cite kan sebelum ini....tidak lama mama n papa menunggu utk diberikan rezki yang termahal dalam hidup...lebih kurang 6 bulan slps mama n papa sah menjadi pasangan hidup...itu pn dh jenuh nk menjawab ssegala mcm soalan dari nenek2 angkat njwa, jiran2 nenek najwa, rakan2 moyang najwa....ish dh memg adat.....mama di sahkan pregnant bln 9...itu adalah hadiah birthday paling bermaknautk papa najwa.....


Najwa pengarang jantung....
Alhamdulilah...9 bulan mama carry najwa xde apa2 masalah...walaupun perut mama  mebulat besar....dan mama mengharungi hari2 tanpa papa disisi....weekend je papa dtg jenguk mama...dan mungkin najwa selalu dengar mama menangis kan spnjg tempoh tu...yup, org ckp xelok...tp kadang2 hanya Tuhan yg tau betapa rasa sedih nya mama tnpa papa disisi..mama jeles melihat suami org lain hntr isteri wat check up...mama terkilan terpaksa menyusahkan aunty2 najwa yg baik hati bila mama bli brg2 berat utk bw naik kt umah kita....mama juga taksedap hati bila every weekend papa terpaksa drive tgah2 malam utk dtg jenguk mama...tapi mama bersyukur...akhirnya segalanya selamat.....







Najwa segalanya utk kami....
29 Jun 2009...kami bertolak dari dungun lebih kurang kul 10...ambik tokma n maksu kt paka...then smpi lbh kurg kul 1 tghari di Kuantan...since sgt2 lapar...dan mama teringin nk cuci2 mata n mkn yg best2..papa bawa kami ke ECM....erm sempat bli big apple...then lunch....kul 3 register...kene bebel sebab dh lambt seminggu tp bru datang....layan jer....gedebak gedebuk...mcm2 nk kene chek...dia ckp nk kene bersalin hr ni gak...huhu..mama ada sejuta rasa sebenarnya...yg penting takut....dh siap induce segala bagai...mama dh rasa lain macm...sakit???xder la sayang...biasa2 jer...hehe...tokma dh takut dh tgok amma mengerang kesakitan...papa tetap cool walaupun sejuta macam rasa tgok mama...Alhamdulilah...kul 8.29 pm najwa selamat di lahirkan......


Najwa busyuk.....
29 Julai 2009..Alhamduliah najwa dh sebulan....Tuhan mempermudahkan segalanya...Najwa xde sebarang sakit..sakit  kuning (istilah org kg) pn xde....sepanjang tempoh ni...najawa agak suka menangis..tp nangis najwa masih sopan....najwa xde nangis sampi menakutkan mama....mujur gak time adalah musim piala dunia...so xsusah tuk mama...papa bleh jaga njwa sambil2 tgok bola...papa pn dh pndi tukar pampers njwa...xsusah utk mama....


Najwa montel mama....
29 Ogos 2009..Usia najwa dh 2 bulan....dh seronok  mama melihat najwa membesar..sayang mama ni dh pndi senyum...tp asyk tdo jer...ikut perangai papa...hehe...cuti bersalin mama pn dh habis..Ya Allah cepatnya masa berlalu..dan tapi mama berjaya utk pujuk papa...mama mohon cuti tnpa gaji dan gaji utk bulan tu di bayar oleh papa....mama nk duk bersama najwa dan papa lagi sehingga hari raya....hari raya lagi 10 hari..mama dh bli kan bju raya utk najwa..tema kita pada raya tu adalah tema purple...tp njwa jap jer boleh melaram..pastu dh rimas...nangis...erm....tp sempat ambik gambar...


Najwa ohhhh najwa....
29 September 2009..sebenarnya dalam tempoh ini mcm2 berlaku....seminggu pas raya..mama dh kene start keje..dan itu telah membuatkan satu maslah besar buat mama sebab mama akan sorg2 kt sana...lg dalam dilema adalah mcn mamne ngan njwa...sape nk jaga????hasil dr perbincangan yg sememangnya mama xsetuju tp redha jer la...njwa terpaksa mama tggalka...tp mama jnji ngan diri mama njwa akan mama bw bersama nnti....bermula watu itu..terputus la susu mama utk najwa...njwa hanya minum susu soya...bkn lg sus mama...ramai aunty2 najwa bertanya itu dan ini...tp  hakikatna bukan senang mama nk tggalkan njwa...nnti entry lain mama akan citer seribu satu alasan nape njwa xbersama mama.....1 minggu duk jauh ngan mama....ama xtahan..mama merayu2 ngan papa mintak hntr njwa...mama nk jaga..mama dh booking taska utk njwa since payah nk cr bby sitter....Alhamdulilah papa setuju..dan bermula hidup mama yang penuh berseri2 bersama najwa....mama ingt segalanya berjalan dengan baik waktu itu..tp amma lupa anak mama ni mash lg kecil utk sama2 cekal mengharungi hidup tanpa papa....seminggu di taska...mama sedih tgok njwa..sbb njwa xdilayan special..memg la..dh adat duk taska..berkongsi pengasuh..tip kali lunch mama p tgok najwa...mama sedih tgok njwa main sorg2...tdo xdeorg dodoikan..tp mama tabahkan hati...menurut mereka di taskan..najwa selalu nangis....naper ni sayang.....minggu kedua di taska...dugaan lg..njwa demam yg amat...dan mama sekali lg terpaksa jd hero...membawa njwa ke klinik jauhnya 30 km sorg2..sambil tu gak air mata bercucuran...dan hari ke2,ke 3..masih xelok..hanya tuhan tau...malam2 mama letakkan towel kt kepala njwa..ya allah panasnya..dan mama terpaksa gak poteng kerja....inilah jalan terakhir yg mama ada...sbb sape lg nk jg njwa???mama risau...papa apakan lg...gtu gak ngan tokma..dan papa decide nk dtg....then papa dtg dan kami terpksa bw njwa balik...sbb takut...dan bw balik dungun...njwa boleh plak senyum2..macam xde apa berlaku..demam pn tak dah....alhamdulilah...dan bermula dari situ tempat tinggal njwa berubah2...kadang2 mokteh dan moksu akan ikut mama dan masa tu mama akan ambil peluang utk jaga njwa...bila mokteh dah masuk belajar...njwa kan duk ngan tokma n papa....mama mintak maaf sayang.....

Najwa penghibur mama....
29 disember 2010.....usia njwa dh 6 bulan...dh montel anak mama ni...dh mkn solid food pun..dan njwa memg suka makan..seronoknye mama suap najwa mkn..mesti hbs..tp tokma xbg mkn byk2 sgt..sebab njwa kecik lg...najwa 6 bulan pn gg dah tumbuh...hehe..seronok mama tgok..njwa pn dh boleh duduk tnpa sokongan..dan njwa paling penting senang nk manage...xde nangis2 sangat....suka gelak sakan.....time ni 2 bulan gak njwa duk ngan mama sbb moksu n mokteh cuti...so seronok la njwa ada dua org bibik....hehe


Najwa segalanya....
29 Mac 2011..anak mama dh 9 bulan rupanya...dh laju merangkak..mulut pn dh bsng...dh pndi sebut beberpa perkataan...tp njwa sangat manja ngan papa...kalu ngan papa apa saja hajat njwa akan papa tunaikan...menyampah mama..hehe..dat y la first perkataan yag mama perasan papa bleh sebut btl2 adalah PAPA...jeles mama tau....


Najwa rezeki kami....
29 Jun 2011..anak mama ni dh 12 bulan...dh setahun pn..tp at dat time mama xde ngan njwa...yg celebrate besday njwa adalaha tokma n tokpa..hehe...sian anak mama ni...sorry yer dear...kek njwa yg tokpa bli pun sangat comel...dan tepat 29 jun njwa dh bleh berdiri..mama tetap bangga denga njwa walaupun anak2 kawan mama ada yg dh bleh berlari pd umur setahun...apa yg njwa dh bleh wat sekarang???owh sgt byk sehingga mama xlarat nk melayan....
  • faveret channel 618, mama suka tgok najwa goyang badan bile dengar lagu...najwa akan gelak sakan bila kartun tu gelak..njwa akan ajuk kartun tu cakap..aish anak mama ni...
  • segala makanan kalu bleh njwa nk rasa....juga najwa nk cuba buat apa yg mama buat..mama masak pn najwa merengek2 nk g kt mama...ingtkan apa..najwa nk sudip mama..nk tolong mama balikkan ikan..adoyaiii sayangggg
  • najwa dh handal minum ngan straw...dan favret minuman adalah soya...dan sgt kedekut...xbleh berkongsi...ngan papa je boleh...sian mama tau
  • mama dh blikan berus gg yg comel utk najwa...tp masalahnya...njwa bukan nk gosok gg sendiri...nk tolong gosokkan gg mama...xpayah la syang...
  • mama dh susah nk melaramkan njwa...segala bagai kt rmbut njwa akan tarik...xmo..bila mama nk letak lagi njwa akan mrh mama...haiippppp...xbaik tau sayang...
  • najwa pn dh ada remote astro sndri..hehe..kdg2 bila ktorg tgok cite korea ke...indon ke...njwa sbuk nk hulurkan remote astro tu sambil tkan mcm2 nmbor..konon2 nk tukar channel..cian anak mama..lain kali belajar tekan k..618
  • sekarang skit2..mama..mama...nk makan...nk mandi..nk dukung...seme mama yer...tp nk g jalan cepat jer g kt papa...sanggup tinggalkan mama....
  • gigi njwa dh 8..tp yg bestnya njwa xpndi menggigit...xpernah lg kami jd mangsanjwa....mama suka gg rabit njwa yg besar tuh..hehe....
  • najwa dh kuat membebel....entah apa bahasa pn mama xtau....tp amam suka...
erm....njwa sayang..setakat ni sajer la mama mapu coretkan...at this time mama kt ofis...nk wat keje, tp sempat la ambik masa coretkan sesuatu utk njwa....
Nur Najwa Wirdani....




    
    
  • happy Birthday....mama ngan papa sayang sangat kt njwa..dan sorry sebab kami xdapat bersama njwa sepanjang masa...
  • najwa...mama banyak hutang njwa..dan mama sangat takut najwa tuntut di sana nanti..mama byk hutang masa ngan njwa..hutang susu...hutang pelukan dan belaian...mama kadang2 terfikir..terabaikah anak mama ini????
  • najwa...sekejap saja masa berlalu..kadang2 mama takut melihat perkembangan najwa yg pantas...mama risau satu hari nnti..   njwa dh pndi berjalan,berlari dan xpperlukan mama lagi utk pimpin najwa....njwa dh pndi mintak itu, ini...tp ada yg mama xmampu tunaikan....njwa dh sekolah...dh byk masa njwa hbskan di sekolah ngan rakan...mama takut njwa xperlukan mama lgi...njwa hanya kongsi segalanya ngan kawan2..njwa dh ada boyfren...byk masa njwa hbskan dengan perkara sia2...njwa lupa utk kol mama..njwa lupa utk jenguk mama....arghhhh...segala mcam rasa dan risau mama lg...tp mama tau anak mama ni xkan macam tu kan...walaupaun mama nmbo 2 lepas papa...yg penting mama harap njwa menjd anak yg baik



1st raya wif najwa....

panas bru kuar dr oven....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nape Lama Dah Tak BerBlog

Salam...rasanya dekat sebulan dh update blog...sangat2 bz dan macam perkara yang diisi dan dipaksa rela buat....dekat sebulan rupanya i update blog...kenapa sampai xsempat nk update....hehe..xde idea dan ada a few things nk kene setel...


I x sempat nak update sebab.....


 Bulan May ada banyak gak cuti free...bermula dengan cuti hari pekerja 1 mei dengan wesak...so macam biasa, peluang cmtuh mesti i sbuk berhempas pulas untuk menyetelkan kerja utk bercuti...dan kalu cuti diberi hari isnin, jumaat akan di mohon cuti...dan kalau cuti free hari selasa, isnin akan doimohon cuti...uishhhh habis cmtu jer cuti i..tp nk wat cmner...itulah lumrah kalu dh PJJ.bkn dengan suami je..ngan anak sekali.Actually masa cuti 1 May tu, for the fist time, i drive kete membawa najwa dan adik i balik kmpung dengan jayanya....without hubby..nnti lah ek kita citer pasal pengalaman tuh....




Bulan May gak sibuk dengan segala meeting, bengkel berbengkel, kursus macam hal. Bermula  dengan meeting Exam yang mana ada beberapa student yang tepaksa fail subjek C++.nk wat cmne xdapat nk tolong....Usaha itu tangga kejayaan wahaianank didikku...kalu usaha nk berjalan pun xada cmner la nk panjat tangga...fikir lah....hari ni pun sebenarnya baru free, 4 hari minggu ni kursus SPSS....erm sangat best..barulah faham dengan ujian2 yg dilakukan. sebetulnya banyak ajaran sesat yang aku praktikkan ...erm trainer pn sangat best..dan makan free pn bayak...lima kali sehari...nnti minggu depan pn ada bengkel lagi ..NPNA...minggu lagi satu OpenGL..wah mentang2 student cuti...dikerjakan pensyarah pulak yer....apepn layan jer

I jugak sbuk pasal Audit Kualiti..maklum lah dh jadi one of the Quality Team..cmner la i leh terjebak dengan Quality ni..padahal ni tugas HOT kt Jabatan...last2 nama i yng naik..bler tnye bos...cm bese la ayat memujuk.."u kan bagus bab2 documentaion ni.."eleh..nk mengayat la tuh... So i ditugaskan untuk mengaudit FRP rakan2 sejawat..nk termuntah rasa mengadap 10 FRP nk kene audit...ada yg xtau ek FRP tu apa...tu ada la segala mnde documentaion P&P kiteorg...P&P tau tak????hehehe...nnti google k


erm..xsempat update gak sebab i ditugaskan mengajar Short sem/ Short Course/ Sem Pendek...Subjek apa yang ditugaskan mengajar???cm biasa la Programming...xramai pn...dua org jer yg register...erm xper la..lg senang.tapi paling best ajar satu minggu jer..coz dua orang student i ni GB...erm GB tu apa?? GB itu Gagal Berhenti...so maknanya diberhentikan..adalah masalahnya...malas nk cite pasal diorg....apepun harap diorg xjadikan tu sebagai penyudah kehidupan..mungkin ada lg peluang di luar sana....


Lately gak agak PENAT, TERKILAN,SEDIH erm..nk TERGELAK pn ada dengan sikap2 anak didikku berkaitan isu BAS di PSIS..mungkin kalian xtau..dan xyah la ambik tau..sebab isunya hanya lah remeh yang diperbesarkan......apalah nk dibising2...kalu btl korg rasa mnde tu xsepatutnya...pergi kepada saluran yg betul...jgn la nk post kt wall FB macam2...satu dunia boleh baca...hanya sebab RM 30 hilang rasa hormat pada pensyarah..i sebenarnya xbaca pun segala post n comment kt FB pasal isu bas...malas nk layan...kalu baca menyakitkan hati...menjadikan kita rasa sedih lg...



itulah lima alasan kenapa i lama x update dan cmpur ngan MALAS...hehe.. k la..nnti kita ketemu lagi..nk balik packing barang..yahooooooo. minggu depan THE WHOLE WEEK i cuti....p holiday bawa najwa...xsabarnyer.....esok dh nk terbang...nnti kita citer yer...TUNGGUUUUUUUUUUUUUUUU




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Billion Oh Billion

Salam...dh lama sgt xupdate blog..banyak citer yg dikumpulkan sebenarnya..cuma mood nk menulis masih belum datang..hehe.. hari ni juz nk citer pasal si comel yg pergi photo shoot.kehkehkeh...
Alkisahnya, pasaraya BILLION ( ini adalah pasaraya paling BESAR di daerah ku bertugas) menganjurkan Pertandingan Baby..lupa lah plak tajuk sebenarnya apa Baby Cute kot ke Baby Cun..apa2 jer la. Time beli pampers najwa pekerja tu bg borang. " Akak dh bli RM20 above, so boleh join pertandingan ni. cara dia senang je...." hehe...aku senyum semanis2 nya coz i sebenarnya dh tau pasal pertandingan ni. Riuh kt ofis sebab akak sorang ni memg favret glamerkan anakya.tahun lepas pn dh masuk. So yang menarik minat aku ialah kita perlu buat photo shoot di kedai gmbr yg ditetapkan. pikir2 bkn senang nk photo shoot kt studio ni.ca menarik...layan jer lah.

So keesokan harinya, bersama kakak tersebut, kami membawa si manis anak aku dan dia ke kedai gambar. "Najwa dulu la yati", kata k.fiza. Aku pn sikatkan rambutnye, btlkan bju...letaklah di backdropnyer....huhu..tp korang tau apa berlaku??? hampir setengah jam, najwa dictu, dengan uncle yg ambik gmbr dh macam gaya. meniarap, menonggeng... najwa lgsung x menujukkan muka gembira, seronok, xcited. dia hanya sibuk memerhatikan si jurugambar, lampu di kiri kanan, backdrop. puas i,k.fiza dan auty kdai gmbr mengacah.terkinja2 depan tu..satu pn xgelak...xsenyum. since uncle tuh dh penat dengan pelbagai gaya shoot, tp still xdpt gmbr yg terbaik, aku pass kt org lain dlu. then ssetel org tu, uncle yg baik hati..panggil njwa semula..hehe..sama gak situasi. cm xde apa berlaku.duk tercongok kt ctu...smbil wat muka blur....smpikan si Qaisara, anak k.fiza dh bosan menunggu. so, since mood qaisara dh xelok disebabkan njwa ni..hehe..k.fiza decide nk dtg lain...dekat sejam lebih di sana inilah sahaja photo terbaik yang sempat di snap.neway TQ to uncle kedai gmbr yg sangat baik hati....

ini adalah locng kt kdai tuh..gbs mainan kt kdai tuh bg kt njwa

 ni adalah aksi tgeh merangkak...cenyum la skit syg


ni jer la gmbr yg mampu dipertaruhkan...


and last...njwa dh xtahan lagi...huhu


so, tggu bulan 7 ni..keputusannye..semalam p Billion dh ada gambar si najwa ni..kwn2 i ckp kalu menang pn sebab gebu dan sexy...hahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Baby & Daddy Moment Contest

Salam. erm rasanyer 2nd time join contest ni kot...so sape nk tau detail selanjutnyer leh klik kt cni k...

Thnks to k.faiz...





macam menarik sebab melibatkan si papanya...sebenarnya xde picture yg menarik sgt pn melibatkan papa dia...ni time njwa 6 bulan kot....travel nk blk kmpung...erm...KASIH BAPA..ni wat mama jeles ni..hehe



Baby's Name : Nur Najwa Wirdani (9 months)
Father's name : Ahmad Kamarul Iszdham

So i tag..3 frens...
mama huda
mumy xea
mumy sya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hanya kerana SETONG gas

Salam....erm, lega rasanya...dh hbs tnda 2 paper.Tinggal lagi satu paper. wah sangat memeningkan menanda paper programming. Java Programming and C++ Programming. To all mydearest student, Tahniah kepada anda yang telah menghabiskan semester, walaupun ada suka duka tu adalah adat kehidupan. so, kita tguu result nnti k.

Sabtu lepas, pagi, ingt nk bgun lmbt.mau bermalas malasan di atas tilam since dh cuti, tp alarm i yang comel tu dh berbunyi bising. hbs satu tilam dh diteroka. mulut pun sbuk mengomel.mungkin sedang membebel kt mama dia yg xreti2 nk bangun tdo.hehe...sorry ye my princess

so bangun, dh geletek, gelak ngan princess i..mandikan dia. buatkan susu dan dia duk leka main dengan segala mainan. sebernarnya mainan dia adalah alat2 memasak mama...mangkuk mama, cawan, senduk seme ada dlaam box mainan dia. dh breakfast roti, rasanya nk masak terus la. so bukak peti ais tgok ayam n sayur2 masih ada. so decide nk msk sup ayam. and of course nk prepare bubur utk njwa gak.bubur njwa hari ni adalah ayam je..sory mama lupa nk bli sawi. then wat preparation utk masak sup. anak mama??? adoyaiii dh menjelajah ke dapur. so mama masukkan dlm walker. bubur dh masak, siap blend...tggu suapkan njwa jer. Sup?? masih di atas dapur lagi....sambil2 tggu sup setel i p sidai baju. then lagi sekali melangkah ke dapur, tgok api sup dh padam.aiiik, sapa yg tutup ni.adk aku ker....tgok punya tgok rupanya api tu mati sndiri...adoyai...naper ni??sup xbtl2 masak lagi...erm cube test lg..xnyala gak dapur tuh..huh..konfim....

sebenarnya before i dh terpk...cmner la klu mnde ni berlaku...nk mtk tolong sape??? tp x plak terpk boleh berlaku secepat ni. Msj k.fida " akak, ada nmbo org jual gas yg hntr ke rumah terus tak ". then k.fida hntr bisnen kad. Kol org tuh, "sorry, yer puan, kitoerg dh xhntr"....sedeh.then k.fida msj lagi.."yati.kdg2 org kdai tu xnak hntr, kol k.jisa mintak nmbo sorg lg". then kol k.jisa." yati cuba la kol nmbo ni 019*******. tiga kali i kol xde org angkt...huhu..nk nangis

cmner nk bli GAS ni???nk mintak tolong sape???xde org nk hntr. cmne nk g bli sendir???sape nk agkt naik atas. huhu.umah dh la tingkat 3.xder lif, kalu umah sndri dh ku buat lif, ni maklum la umah kerajaan. i dh menggelabah...sebab weekend memg payah nk g tapau makan.jauh.....uishhh..otakku ligat mencari sape org yang aku nk mintak tolong...nak mintak tolong sape weekend ni???staf lelaki??uids susah plak diorg????student???erm ada ke student time weekend ni..tp payah plak diorg ni nk masuk kuarters....

pk punya pk..since myhubby lmbt lg nk datang...i decide nk bawa g bli sendiri. Ya Allah, cmne nk bw turun tong gas ni..i ngan adik i boleh bw..tp cmne ngan najwa???erm akhirnya, kami tinggalkan najwa dalam walker...dan kami menapak menuruni anak tangga membawa GAS. nasib baik la Najwa ok jer kami tinggalkan dlm walker...Agak berat sebenarnya membawa GAS.tp xper la...kami gagahkan diri....

So, kami bawa p kedai...nasib baik la pakcik kt kdai sangat perihatin. bawa GAS masuk dalm kete. so aku drve la kete sambil memikir, cmne nk bw naik GAS ni...since dh ada isi mesti berat gler nk bw naik tgkt 3. nak xnak terpaksa la jugak. so, mcm td gak..kiteorg wat naik njwa dlu..masukkan dlm walker..tgal dia sorg2...kami berlari turun ke bawah...Ya Allah mintak la Najwa xnagis. So kami menapak dekat setengah jam..membawa naik GAS 16kg bersama adikku..hanya Tuhan yg tau betapa beratnya..sumpah, seumur hidup xpernah angkat GAS....

sampi umah, nsb baik najwa sabar menuggu...xmeragam...tiba2 jer i rasa satu perasaan yag lain macam..huhu...kesian pn ada terpaksa mengerah adik i...masuk bilik...tiba2 jer rasa perasaan sebak.. Ya Allah, kalau la suamiku ada dcc...xperlu aku bersusah payah mengangkat tong gas yang sememangnya xmampu aku angkt ni....kalau la suami ada dcc...xperlu njwa ditinggalkan sorg2, sian dia..nsb la xmenangis..kalau la suamiku di sini xperlu aku megerah adikku ini...kalau la suamiku di sini jugak, xada masalah utkku utk seme ni...tp apakan daya.....Ya Allah permudahkan lah segalanya....

Dan akhirnya air mata ku jatuh lagi hanya kerana setong GAS.kalu sebelum ni, dugaan lain pernah aku n njwa tempuhi..aku masih tabah. aku masih tersenyum bw njwa ke klinik saat dia demam walaupun sorg2.aku masih mampu berjaga mlm sorg2 saat njwa xboleh tdo...aku masih mampu tolak njwa petang2, main di taman walaupun sendiri...,tp GAS ni memg xmampu dihandle oleh aku.....aku btl2 terasa ketiadaan hubby....
Ya Allah bagi la aku dpt trnsfer.....dh xlarat ngan seme ni ....

gas merah ni la yg aku ankut ke tingkat 3..huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Luvly Hubby

Di kala itu... Di saat jiwa meronta2...
Di saat hati sangat merindui keindahan kampung
Di kala aku menangisi nasib diri berada di kejauhan
Di saat mengingatkan kelerah puteriku tersayang
dan di kala merindui pelukan si dia...
Ada sesutu yang cukup meruntun jiwaku, membuatku tersenyum lebar
Membuatku tidur ditemani sennyuman sepanjang malam walaupun sendirian....

One email received....



To my sayang...TQ very much..walaupun juz a lyrics..but its really meaningful

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ragam Najwa - 9 Bulan



Since anak mama ni dh makin aktif. teringin nak kongsi ngan kalian. Anak mama ni sangat2 rajin meneroka umah mama yang xcantik mana ni. Mujurla umah mama xada papa pun. Erm anak mama ni...since xada apa2 kt umah mama yg sementara itu, so xada la penat mama nk berkemas. Jom kita tgok gaya dan ragam anak mama nih....

  • Kita bermula dengan 'toys' yang disukai anak mama...

 botol air...ni adalah najwa gemar sangat2.
walaupun berisi air yg penuh .anak mama ni cube mengangkatyer

 yang ni favret sgt2...pantang terlepas kt tgan.ni hset maksu dia dh masuk workshop.air liur penuh
 minyak TYT. Adoyai anak mama.suka sgt2.smpi bawa tdo
 ini bakul mama bli utk letak toys .tp anak mama sangat seronok main
naper sayang??? ada xkene ngan bakul mama ni??
  • Dh pandai gelak sakan.....

 seronok main ape la anak mama ni...
nampak seme gigi anak mama nih...
  • Ni aksi lasak. menonggeng xsempat nak snap...

    tgok tuh berdiri...mak teh la tempat dia berpaut

apa lg ni anak mama

habis kusyen mama dia wat main


  • dah pandi wat muka suka hati dia

muka blur...adoyai kiut anak mama nih


penat mama agah tp skit pun xnak gelak...serius
wat wat comel lak anak mama nih


 ni pun aksi maut..comel cayang mama nih


 
  • dh boleh tocangkan rambut dia...sebab yg kt depan ni dh pjg sangat

nak comb sdri rambut dia


dah bukak tocang...jd terpacak..haha



  • Last sekali, dh dapat ciuman dari lantai mama.terlepas pndg kejap jer.dh berjaya cium

tgok bibir anak mama ni dh bengkak.nasib baik la xteruk sangat


Untuk setakat ari ni.inilah suka duka anak mama nih. Sangat seronok melihat perkembangan anak mama. sayang sangat2 bembam mama nih.

To Najwa : Andai kata anak mama dh pndi membaca, dh tau erti blogging. this entry adalah saat2 njwa 9 bulan. mama seronok sangat tgok perkembangan anak mama nih. mama doa Najwa menjadi anak yang baik, berguna dan tidak lupa diri. mama mintak maaf kalu skali skala mama xsempat nk slematkan anak mama daripada aksi yang menyakitkan.LUV YOU NUR NAJWA WIRDANI ( cantik kan nama mama bagi..hehe)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ke mana hilangnya nilai seorang guru...

Salam...di pagi Jumaat yang mulia ini..moga kita sama2 dirahmati...Dua tiga hari ni kalu tgok berita baca akhbar  mcm2 kes sosial. Kes yang mungkin mendapat perhatian ramai adalah guru sekolah yang memukul pelajar sehingga menyebabkan kematian. ya Allah, sangat sedih...GURU...satu pekerjaan yang sangat mulia..tu rasanya dari kita kecik ayat tu dh selalu sangat dengar. tapi sejak dua menjak ni..macam2 kita dengar cerita pasal GURU. bukan sahja memukul malah tidak kurang juga kes yang merogol. Napelah seme ini berlaku??? ke mana hilangnya kemuliaan seorang guru..ke mana hilangnya sifat kemanusia. Moga mereka ini mendapat balasan yang setimpal.

Semalam, agak menyedihkan juga berita di mana seorang pelajar menumbuk seorang guru yang mengakibatkan guru tersebut patah hidung..agak terkilan. Walaupun zaman serba canggih.semua di hujung jari tapi xkan lah sampi begini sikap anak muda tonggak negara...

Di zaman i dulu, guru adalah segalanya selepas ibu bapa. dan kalu di tanya kanak2 perempuan seangkatan di zaman itu, bila besar nanti nak jadi apa..for sure, salah satu pilihan pekerjaan mereka adalah seorang GURU. kalau dh bosan main masak2, main lompat getah, salah satu game nk main ialah main cikgu-cikgu. Bangga lah sapa yang dilantik menjadi cikgu. Dengan memakai kasut tinggi ( pinjam yang kakak atau sedara mara) berketap ketup bunyi tapak kaki, jalan berlenggang lenggok. dan imej seorang guru mestila sangat kemas, cantik bergaya dan membawa buku di tangan. memuncunglah mulut bagi mereka yang hanya menjadi pelajar. perlu mengangkat tangan bila cikgu bertanya soalan, sebelum masuk kelas kene beratur, tangan di atas bahu. tidak kurang juga yang kene rotan dengan cikgu olok2. Begitulah angan di zaman dulu dan Alhamdulilah kini, i berjaya menjadi seorang GURU...

Pelik dengan pelbagai kejadian yang berlaku sejak akhir2 ini. sehingga telah menjatuhkan nilai seorang guru. Tidak kurang pula mereka yang sanggup memukul guru, merosakkan barang peribadi guru. Kenapa zaman canggih begini jadinya. Mungkin anak muda kita sekarang terlalu banyak bermain 'game' yang aagak GANAS sehingga memberikan effect yang negatif malah ada yang sanggup menoru aksi tersebut.

Kalu dulu, guru adalah orang yang kedua yang kita jumpa hari2 selepas ibu bapa. masa tadika pun i dh admire kt guru. namanya cikgu Naimah. walaupun hanya berbasikal ke sekolah, mengajar ABC, 123 tp i sangat mengkagumi beliau. kalu balik ke kampung still lagi jupe beliau berbasikal. Sangat berterima kasih kerana beliau juagalah i berjaya ke tahap ini walaupun tidak seberjaya orang lain.tapi kini jangankan guru tadika, guru mengaji ibu bapa sendiri pun payah nak hormat. Pelajar sekarang, belum pun kerja, datang konvo ambik jubah pun wat 2 xnampak i kt sebelah. buruk sangat ke GURU awak ni sehingga secalit senyuman pun payah.bukan minta kalian melutut hanya sekadar senyuman pun sudah memadai

Kalau dulu, guru mintak tolong itu dan ini, terutamanaya hantar buku latihan kt atas meja. tersenyum sampi ke telingalah mereka yang diminta oleh guru untuk membantu. yang xterpilih agak terkilan.muncung kerana cemburu nape hari ni guru xpilih aku. tapi di zaman sekarang lain plak jadinya. Jangan kan nak menghantar buku latihan, nk tolong bagi2 kan assigment yang dh ditanda, seme toleh ke tempat lain. pun sama kalu di minta tolong buka grill lab. Bukan main pas2 kunci kt kwn lain..Wahai anak didikku, gurumu ini bukanlah sekuat mana utk menarik pintu grill yang agak degil itu. kalu blh wat sendiri xde masa nk susahkan awak semua...

Kalau dulu, balik sekolah cerita ngan mak ayah, hari ni kene denda sebab tertinggal buku.dulu xada handphone nk kol ayah suruh hantar buku jika tertinggal. maka bertambah lah khutbah yang diberikan. kalau dulu balik menangis cerita ngan mak ayah kene rotan maka ditambahlah dengan nasihat dari mereka. bagi mereka di saat itu, hukuman yang di buat oleh guru ada sebabnya. mereka langsung xkan menyebelahi anak mereka. mungkin jika kesalahan si anak agak berat, mereka sendiri akan menambah hukuman untuk memberi peringatan supaya tidak melakukan perkara yang sama. Tapi sekarang, anak baru kene denda, dh datang melawat guru dengan 'kata kata hikmah'. anak baru kene rotan skit, dh bawa kes ke mahkamah. sebab tu la 'manja' nya mereka yang membesar di alaf baru ini.

Kalau dulu, barang guru di jaga melebihi barang sendiri. walaupun hanya sebuah basikal yang agak berumur. kalu di parking di tempat yang terik mataharinya. berebut lah murid2 nak tolong alihkan basikal di tempat yang teduh. tapi sekarang kereta guru di calarkan.tayar dipancitkan...


Kalau dulu, kenderaan paling glamer nk ke sekolah adalah basikal. bagi mereka yang duk jauh mungkin naik bas sekolah, xkurang juga ibu bapa yang hantar naik motor. masa waktu i kecik2 dulu, hanya orang 2 yang agak berada ke sekolah naik kereta. meleleh lah air liur bg mereka yang xpernah merasa apa itu kereta. termasuk lah i. maklumlah time dulu2. tapi pelajar sekarang ke sekolah dh boleh bw kereta. canggih mengalahkan kereta guru.  Sebab tu lah nak parking pun kt tempat guru sebab keretanya lagi canggih. perlu di jaga dengan baik....

Bila difikir, terlalu besar jurangnya kanak di zaman persekolahan dulu dan sekarang. Kecanggihan teknologi telah merubah segalanya sehingga nilai seoarang guru tidak lagi setanding dulu. Isunya di mana salahnya, dimana pincangnya pendidikan kita dan kenapa semua ini berlaku ????? bagai kalian yang masih bergelar pelajar...kalian boleh menjawab segalanya...

wahai anak didikku...walau ini yang di ajar...Hormatilah guru anda sepatutnya...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS